Hvad er en E-cigaret?

En E-cigaret, også kaldet elektronisk cigaret, er det nye svar på de gamle, skadelige cigaretter. E-cigaretten er udviklet til at stimulere rygetrang, blot uden alle de skadelige, kemiske og kræftfremkaldende stoffer. Den udskiller ikke røg, men damp, og man kan vælge, om man vil ryge en e-væske med nikotin eller en af de mange smagsaromaer, der findes, – lige fra cola til tutti-frutti. Væskerne indeholder naturlige aromastoffer og kun godkendte tilsætningsstoffer. Mange, især begyndere, vælger tobaksmagen, der både fås med og uden mentol.

Hvad består en E-cigaret af?

Der er mange forskellige modeller, når det gælder en E-cigaret. Hylsteret kan ligne en cigaret, være betydeligt tykkere eller firkantet, nogle ligner mest af alt en gammeldags fyldepen. Men fælles er de tre komponenter, som E-cigaretten består af: en tank, et batteri og en fordamper. Væsken varmes op vha. batteriet, og der inhaleres som ved almindelig cigaretrygning. Forskellen er bare, at der ingen skadelige stoffer kommer i lungerne, og dampen, der kommer fra en E-cigaret, er ikke skadelig for omgivelserne.

E-cigaretten og rygeloven

Den elektroniske cigaret er ikke omfattet af rygeloven, og derfor kan den nydes de fleste steder, hvor der ellers er rygeforbud: på værtshuse og restauranter, arbejdspladser og uddannelsessteder. Dog har visse arbejdspladser forbud mod E-cigaretten, og det gælder f.eks. også visse hospitaler og offentlige transportmidler. Det er en god idé at spørge sig for, inden man begynder at ryge på sin E-cigaret.

Er der ingen farer ved at ryge E-cigaret?

Selv om E-cigaretten har været på markedet en del år er der endnu ikke undersøgelser, der viser, hvorvidt E-cigaretten kan være skadelig. Det siges, at nogle mennesker kan opleve svien i øjne og hals, kvalme og utilpashed, – og det gælder både rygeren og den passive ryger. Men der findes altså ingen videnskabelig dokumentation for indholdsstofferne og langtidsvirkningen på lungerne ved inhalation af dampe, men kun gisninger og formodninger. Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler, at brugen af e-cigaretter omfattes af rygeregler og lovgivning om røgfrie miljøer, men endnu er det ikke sket. Og hvorom alting er: forskerne er ikke i tvivl om, at E-cigaretten er langt sikrere end røgcigaretten.